søndag den 23. februar 2014

Idas nøddelagkage med æbler og bær♥



Hej alle :)
Her den sidste uges tid har jeg gået og forberedt, at jeg skulle lave denne kage idag. Jeg har bagt den, da jeg skulle deltage i en konkurrence med den. :)
Det er en hel fantastisk lagkage, som jeg er ret vild med, da den er lidt anderledes fra de mange flødeskumslagkager, som jeg faktisk ikke er så vilde med, da det ofte er meget sød, hvorimod denne lagkage har en super balance mellem det søde og det lidt syrlige :) 
Smagen af den minder mig bare så meget om sommer, også selvom det stadig er koldt og gråt udenfor ;)

Til ca. 10 personer

Ingredienser:
Bunde:
180 g. sukker
5 æggehvider
200 g. hasselnødder

Fyld:
2 gode, faste æbler
¼ l. Creme fraiche – 18 %
¼ l. Piskefløde
Korn fra 1 vaniljestang
3 blade husblas
1 tsk. flormelis

Pynt:
Bær – Jeg har her brugt ca. 100 g. hindbær, ca. 175 g. jordbær og ca. 100 g. blåbær
Ca. 100 g. god, mørk chokolade til snirkler og spåner -helst en plade.

Fremgangsmåde:

Bunde:
Start med at hakke hasselnødderne gennem en persillehakker. Grunden til, at det skal gøre igennem en persillehakker er, at nødderne bliver hakket mere ensartet samt har en passende ’grovhed’, som giver bid til bundende.
Pisk dernæst sukker og æggehvider til en stiv og luftig masse – så stiv, at man kan vende skålen på hovedet uden det løber ud.
Vend de hakkede hasselnødder stille og roligt i æggehvidemassen med en dejskaber uden at slå luften ud.
Fordel dejen i to ens forme med en diameter på 20 cm. – jeg brugte to springforme, som jeg lagde bagepapir i bunden af.
Bag dem i ca. 30 minutter i en 175 grader varm ovn (ikke varmluft) på anden nederste rille. De skal være
jævnt lysebrune i overfladen – men de må ikke blive mørke.
Tag dem ud af ovnen og lad dem køle lidt af så de er håndvarme og løsn bundene med en lille kniv langs kanten, inden de tages ud af formene.
Lad dem køle helt af.

Fyld:
Udblød husblassen i iskoldt vand i en lille skål.
Skræl æblerne og fjern kernehusene.
Riv dem så på et groft rivejern.
Flæk vaniljestangen på midten og skrab kornene ud og mas dem sammen med flormelisen, så kornene skilles
ad.
Kom vaniljesukkeret i fløden og pisk det til skum – ikke alt for stiv – den må ikke gryne.
Smelt husblasen med det vand, der hænger ved, i en lille gryde.
Hæld den smeltede husblas i cremefraichen i en tynd stråle mens der piskes med et piskeris.
Vend de revne æbler stille og roligt i den piskede fløde og vend dernæst cremefraichen/husblasen i fløden med en dejskraber – uden at slå luften ud.
Dæk skålen med husholdningsfilm og stil æblefyldet på køl mindst 1 time, eller indtil fyldet har sat sig.

Pynt og anretning:
Skyl bærrene og læg dem på noget køkkenrulle og lad dem tørre helt.
Lav så chokoladepynten:
Start med skrabe nogle små, fine chokoladespåner ved at benytte en skarp, bred kniv. Stil chokoladepladen på højkant, så det er den smalle side man skraber på.
Placer kniven for enden af chokoladepladen (den ende, der længst væk fra dig) og hold i begge ender af kniven og træk mod dig selv, så det danner små chokoladespåner- Men pas på, du ikke kommer til at snitte dig i hånden, for det gør virkelig ondt ;)
Læg dem til side et øjeblik.
Smelt resten af chokoladen over vandbad. Tag en engangssprøjtepose samt en tylle med et hul på 1 mm. Klip hul i sprøjteposen så tyllen passer i, og hæld den smeltede chokolade op i posen.
Sprøjt chokoladesnirkler, der ca. har en højde på 7-8 cm. Print evt. en skabelon ud fra nettet, hvilket jeg gjorde, som gjorde den en smule lettere.
Læg dem på køl, så de kan få lov til at sætte sig hurtigere.
Tag den nøddebund, der skal være den nederste og placer den på det ønskede fad, som den skal serveres på.
Tag æblemassen ud af køleskabet og vend den rundt lige så stille nede i skålen med en dejskraber, bare lige et par omgange.
Læg godt halvdelen af fyldet på bunden, og spred det jævnt rundt så der ca. er 1 cm ud til kanten, hvor der ikke er fyld.
Læg den næste bund på og pres meget let, så fyldet imellem de to bunde kommer lidt længere ud mod kanten.
Læg det resterende fyld øverst på kagen og spred det rundt i et jævnt lag.
Skær jordbærrene i passende skiver, så de ca. er 4-5 mm. tykke.
Læg bærrene på som ønsket. Jeg har valgt at lægge jordbær yderst i et mønster, der går indad mod kagens midte.
Når der er ca. 6 cm i diameter tilbage på midten, begynd at lægge hindbær på, det de dækker hele midten.
Læg derefter blåbær på, hvor der er huller fra fyldet og også lidt ovenpå de andre bær, men uden det bliver for meget.
Drys med chokoladespåner. Start på midten med et passende lag og arbejd derefter ud af med færre og færre spåner, så det ikke bliver for mange chokoladespåner.
Afslut kagen ved at sætte de meget skrøbelige chokoladesnirkler langs kanten, så de danner en smuk ’chokoladekant’

OPDATERING:
Jeg lavede kagen til min søsters fødselsdag her i påsken igen, og denne gang prøvede jeg det, at jeg ''støbte'' den i en kagering. Det vil sige, at da bundene var bagt og cremen var rørt sammen, lagde jeg en bund i en justerbar kagering(som lå på et stykke bagepapir på et stort skærebræt), hvor jeg så også lige forede indersiden af kageringen med noget tilklippet overhead papir(platiskchatek)
Så spredte jeg omkring 2/3 dele af cremen over bunden, glattede den ud og lagde den anden bund på. Så hældte jeg det resterende creme over den øverst bund og glattede det ud. Så lagde det et sykke husholdningsfilm øverst oven på cremen så den var tildækket. Lad den nu stå et koldt sted i 6-8 timer, eller natten over, og dekorer den med bær og chokolade inden den serveres.
Og selvfølgelig sørgede jeg for, at kageringen var spændt godt ind, men ikke så meget, at den pressede kagen for meget sammen :)
Denne proces gjorde bare, at kagen får et meget flottere snit og står meget skarpere. Har man ikke tid til dette, kan man selvfølgelige også bare gøre, som jeg har skrevet først, den smager præcis lige så godt ;-)






































Velbekomme :)
~ Ida

Ingen kommentarer:

Send en kommentar